Сите го лупиме овошјето, потоа ја фрламе кората, а не сфаќаме колку голема грешка правиме со тоа.Знаеме дека е корисна кората од портокалот која има многу витамин Ц, кората од бананата која може да се искористи за многу кожни проблеми, а корисна е и кората од лимонот.
Исто така, многу корисна е и кората од ананасот.
Имено, кората од ананас помага со ензимот кој го содржи, бромелин, кој помага за сите видови воспаленија, особено за синуси.
Бидејќи е познато дека кората е тешка за варење во стомакот, може да се пропржи неколку минути во тава, па да се изблендира.
Може и да ја печете 20 минути на највисока температура во рерна, а потоа од неа да направите чај.
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
Колач со ананас и пишкоти без печење
Чај за желудникот – нема да имате мака
Чај кој лекува од сите болести и чисти од отрови
Чај од леска – малкумина знаат колку лекува