Направете вкусна посна чорба со кисела зелка и печурки за ладните денови.
Состојки:
- 1 л. расолница
- 500 гр. кисела зелка
- 100 гр. печурки
- 2 главици кромид
- 2 компири
- 1 морков
- магдонос
- 1 чешне лук
- бибер
Начин на подготовка:
- Во расоницата се вари сечената зелка, исечениот и излупен компир, сечениот и лупен морков, кромидот и лукот, како и измиените и исечени печурки.
- Се додаваа и магдоносот и зачините.
- Чорбата откако е готова ставете и запршка од брашно и ладна вода.
- Спремна е за послужување.
Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk:
Посна чорба од кисела зелка варена во расол
Чорба од спанаќ идеална за есента – Ќе оздравите за миг
Црвено бела чорба: Само една чинија го закрепнува и лечи телото!
Оризот може да се подготви и вака: Вкусна крем чорба
Чорба од маринирани печурки – за ладните денови