Унгарски лангош: Топли филувани лепињи за секој ден

Унгарски лангош: Топли филувани лепињи за секој ден

Кога еднаш ќе ги пробате, ќе посакате да ги правите секој ден!

Состојки:

  • 300 мл млеко
  • 1 лажица павлака
  • 500-600 гр брашно
  • 2 јајца
  • 20 гр квасец
  • 1 лажица шеќер
  • малку сол
  • масло

Состојки за фил:

  • павлака
  • кашкавал
  • сланина
  • магдонос
  • 3 чешниња лук
  • 1 лажица маслиново масло

Начин на подготовка:

  1. Потопете го квасецот во млако млеко, додајте шеќер и јајца па разматете со жица. Додајте го остатокот од млекото, лажица павлака и малку брашно, потоа сол и остатокот од брашното и замесете средно глатко тесто. Поклопете и оставете половина час на топло. 
  2. Превртете го тестото на маса и издвојте топчиња, па со раце притискајте и формирајте лепињи со големина на чинија. Пржете ги на умерена температура во масло. Вадете на хартиени салфети. 
  3. Премачкајте со павлака, посипете со рендан кашкавал, сечкана сланина и магдонос. Издробете лук, па додајте маслиново масло па со четкичка премачкајте ги рабовите.

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Повеќе Готви.мк рецепти:

Салата со маслинки и кубети

Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса

Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула

Неодолива крем салата

Малиџано – одличен домашен рецепт

Зеленчукова ужинка за на работа

Свежа салата со брокула