Со овие состојки можете да правите разни комбинации…
Состојки:
- 3 шолји шеќер (шолја од 150 мл)
- 1 шолја млеко
- 2 големи лажици мелени ореви
Начин на подготовка:
- Шолја шеќер ставете во тенџере па на шпорет да се растопи и да се претвори во карамел па тргнете од шпорет.
- Додајте шолја млеко, малку измешајте, па додајте уште 2 шолји шеќер и оставете убаво да се растопи. Оставете да врие со постепено мешање, па додајте 2 лажици мелени ореви. Треба да врие на тивок оган додека не се појават густи бели меурчиња.
- Кога ќе повлечете со лажица по дното на тенџерето, треба да се гледа трага на дното.
- Смесата веднаш потоа излејте ја во плех. Кога малку ќе стегне исечете на парчиња и оставете ги во фрижидер да стегнат.
- Наместо ореви во филот можете да ставите чоколадо или колачите прелијте ги со растопено чоколадо како во рецептот.
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта