Пикантен спој од месо и сос – богат вкус за совршен ручек!
Состојки:
- 1 главица кромид
- 4 парчиња свинско месо (по 180 гр)
- 300 гр шампињони
- 3 лажици путер
- сол
- бибер
- 50 гр сланина исечкана на коцки
- 1 лажица брашно
- 200 мл бујон
- 200 мл павлака за готвење
Начин на подготовка:
- Кромидот излупете го и исечете го на коцки, а шампињоните на листови. Месото измијте го и добро исушете го.
- Загрејте 2 лажици путер или маргарин па месото пржете го од секоја страна по 3-4 минути. Извадете ги шницлите, посолете и побиберете, и ставете во загреана рерна на 75 степени.
- Во маснотијата од пржењето растопете го останатиот путер па пропржете ја сланината. Додајте кромид и динстајте додека не стане стаклест. Измешајте шампињони и пржете уште 5 минути. Посипете со брашно и кратко пропржете. Измешајте бујон и павлака па гответе мешајќи постојано. Посолете и побиберете го сосот и послужете го со топлото месо.
Добар апетит!
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна