Карфиол, компири и кари – Деликатес кој ќе го јадете и кога не постите

Карфиол, компири и кари – Деликатес кој ќе го јадете и кога не постите

Ви требаат компир, карфиол и кари и го имате највкусниот ручек за постот, кој ќе биде на маса и кога не постите.

Состојки:

  • 500 гр. карфиол 
  • 500 гр. компир 
  • 3 лажици масло 
  • ½ лажички кари 
  • 1 лажиче лук во прав 
  • сол

 

 

Начин на подготовка:

  1. Карфиолот се мие, се двојат цветови, а компирот се лупи и сече на големи коцки. 
  2. Се вари во солена вода зеленчукот околу 15 минути, па убаво се цеди. 
  3. Се загрева масло на оган и се пржи зеленчукот со лукот во прав и сол, па кари и се остава додека не се издинста убаво. 
  4. Додадете и чаша вода, а кога таа ќе испари ручекот е готов. 
  5. Декорирајте со магдонос.

Повеќе ресепти на Готви.мк:

Компир кој стана популарен

Трик за совршено печен компир

Плескавици од компир

Компир пита со праз

Повеќе од компир деликатес

Рецепт за најкремастото пире од компири

Кнедли од компири

Брз појадок со туна салата

ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна

ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути

Туна салата со фетучини

Туна салата

Брзо посно предјадење за целото семејство