Посна сарма од лозов лист – Крчка и шири неодолив шмек

Посна сарма од лозов лист – Крчка и шири неодолив шмек

За постот ни требаат креативни, вкусни и различни оброци. Вкусни сарми од лозов лист за постот.Ова е рецептот:

Состојки:

  • 30-40 лозови листови
  • 1 шолја ориз
  • 1 морков
  • ½ кромид
  • масло
  • 1 компир (рендан)
  • сол
  • бибер
  • црвен пипер

 

Начин на подготовка:

  1. Се ставаат листовите во врела вода да киснат и омекнат.
  2. Се загрева масло на оган и се пржи ситно сечениот кромид, па оризот и црвениот пипер, и сите останати состојки, компирот кој е излупен, измиен и изрендан, па сол и бибер.
  3. Се става масло и лозов лист на дното на тава, па се виткаат сарми со смесата и се редат.
  4. Се покриваат со листови, па се става вода во тавата и се оставаат да се крчкаат на оган.

Прочитај оовеќе рецепти на Gotvi.mk:

Зема кисела зелка и завитка пилешко месо

Оригинален старски рецепт за сарма

Нов вкус на сармата: Хроно сарма

Риба во сос од сенф

ВИДЕО РЕЦЕПТИ за посни пити, посни салати и риба

Малку време за деликатес: Риба полнета со компир

Поздрава е од што се мислеше – зошто да јадете риба често?

Вкусен риба деликатес од рерна

Како се кисели зелката

Повкусно од сарма и подварок

Зелката не е само за салати и сарма

 

singlepost_text