Направете посен десерт со јаболка и суво грозје, кој шири неодолива арома.
Состојки:
- 800 гр. јаболка
- 300 гр. шеќер
- 2 лимони
- 300 гр. суво грозје
- цимет
- ½ лажички густин
Начин на подготовка:
- Јаболката се лупат и се сечат на коцки, па се варат во вода заедно со кората, со шеќер и лимонов сок.
- Се вари и сувото грозје, па се остава да стои во вода.
- Потоа се цеди и ситни во блендер, и се добива џем.
- Се цедат јаболката, па се редат во шолја, наизменично јаболка, па суво грозје, додека има материјал.
- Сварете лимонов сок со густин и малку цимет за прелив на десертот.
Прочитај повеќе Gotvi.mk рецепти:
Брзи мафини: Неодолива комбинација од јаболко и чоколадо
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути