Омилениот десерт во нешто поинаква варијанта – комбинација од путер од кикирики, растопено чоколадо и крем сирење.
Состојки:
- 10 интегрални крекери
- 7 лажици растопен путер
- 650 гр крем сирење
- 500 гр шеќер
- 1 лажица екстракт од ванила
- 400 гр путер од кикирики
Начин на подготовка:
- Крекерите иситнете ги со помош на сукало. Измешајте ги трошките со растопен путер. Крекерите би требало да имаат текстура на влажен песок.
- Смесата иситнете ја во калап за торта и ставете ја во фрижидер.
- Во голем сад измешајте крем сирење додека не стане глатко. Во сирењето додајте 300 гр шеќер во прав и добро измешајте.
- Крем сирењето прелијте го преку крекерите и вратете во фрижидер.
- Во одвоен сад измешајте растопен путер од кикирики со останатите 200 гр шеќер во прав.
- Прелијте ја смесата преку сирењето и крекерите и вратете во фрижидер на два до четири часа да стегне. Преку сè по желба прелијте со глазура од растопено чоколадо.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта