Ако сакате да експериментирате ова е вистински рецепт за вас. Излезете од секојдневието и направете уштипци на сосема друг начин.
Состојки:
- 300 гр карфиол
- 100 гр кашкавал
- 50 гр презла
- 1/2 кора од лимон
- 5 јајца
- сол
- бибер
- 1/2 лажичка лук во прав
Начин на подготовка:
- Исчистете го карфиолот, па изрендајте го на крупно ренде и оставете добор да се исцеди.
- Жолчките одвојте ги од белките, па белките разматете ги во цврст снег.
- Во жолчките додајте зачини, презла, кора од лимон, рендан кашкавал и карфиол, па сè добро соединете. На крај додајте снег од белки и сè добро соединете.
- Смесата ставете ја во плех обложен со хартија за печење и премачкан со масло формирајќи мали лепињи.
- Печете во загреана рерна на 220 степени околу 25 минути, а потоа свртете на друга страна, премачкајте со масло и продолжете со печење уште десетина минути.
- Послужете топло со јогурт, кисело млеко, кефир или свеж зеленчук.
Добар апетит!
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт