Направете вкусна палента на необичен начин. Супер почеток на денот или пак мезе за цел ден и за на работа.
Состојки:
- 1 дл. вода
- 2 лажички сол
- 3 лажици масло
- 500 гр. палента
- 500 гр. сирење
- 250 гр. пржен сусам
Начин на подготовка:
- Во вода се додаваат сол и масло и се остава да врие, а потоа кога убаво ќе зоврие се додава палентата и се меша да се згусне, повремено тргајќи ја од оган.
- Во оладената палента се додава иситнетото сирење и се обликуваат топчиња.
- Се пржи сусамот на тава со масло, па се валкаат топчињата во сусамот.
- Совршени се за со јогурт.
Повеќе рецепти на Gotvi.mk:
Трик за совршена палента – нема да видите грутче