Направете кифлички кои од сега ќе ги правите често, ова е рецептот:
Состојки за тесто:
- 1 кг. брашно
- 1 лажиче сол
- 2 јајца
- 2 дл. масло
- 0,5 л. млеко
- 50 гр. квасец
- 2 лажички шеќер
Фил:
- 3-4 лажици кечап
- 350 гр. пилешка шунка
- 100 гр. кашкавал
- оригано
Премачкување.
- 1 јајце
- сусам
Начин на подготовка:
- Загрејте млеко со шеќер и додајте квасец, па оставете да нарасне.
- Во просеаното брашно измешајте сол и јајца, па млекото со квасецот, масло, па замесете тесто. Оставете го кратко да нарасне.
- Поделете го тестото на 4 дела, секоја топка премесете ја, па направете една топка, а потоа расукајте ја.
- Испрскајте го тестото со кечап, ставете оригано, нарендајте шунка, па сечете кифлички и завиткајте ги.
- Се редат во плех намачкан со масло, и се остава простор меѓу нив бидејќи ќе нараснат.
- Се оставаат кратко, па се печат на загреана рерна, откако прво ќе ги премачкате со изматено јајце и со сусам.
- Се печат на 180 степени 20-25 минути.
Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk: