Вкусен колач со гриз и џем: Многу вкусен, останува мек и по два дена

Вкусен колач со гриз и џем: Многу вкусен, останува мек и по два дена

Рецепт за брз колач од гриз и џем. Сè се мери во шолја од 200 милилитри.

Состојки:

  • 3 јајца
  • 1 шолја шеќер
  • 1 шолја гриз
  • 1 шолја џем
  • 1 шолја брашно
  • 1 шолја масло
  • 1 шолја млеко
  • 1 прашок за печиво
  • 1 ванилин шеќер

Начин на подготовка:

  1. Разматете јајца со шеќер и ванилин шеќер, додајте ги останатите состојки и сè измешајте (не е потребен миксер). 
  2. Намастете тепсија и посипете ја со брашно, па излијте го разматеното тесто. 
  3. Големината на тепсијата изберете ја по ваша желба во зависност од саканата висина на колачот. Исто така, и џемот може да биде по ваш избор, ако користите кајсија ќе имате посветол колач. Можете да пробате и со домашен џем од јагоди. 
  4. Колачот печете го во загреана рерна на 200 степени околу 25 минути. Убав е кога се јаде топол, а мек е и по два дена!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ во прилог:

Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:

Баклава

Баклава со вишни

Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет

Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди

„Катица“ торта

Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути

ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече

За секоја прослава – Тигар торта