Локма е турски колач кој се прави од пржено тесто и едноставен сируп. Овој десерт најчесто се послужува со црно кафе.
На турски, зборот локма означува мали залаци од рајот, а десертот потекнува од дворците на отоманските султани.
Состојки за тесто:
- 250 гр брашно
- 1 јајце
- 10 гр шеќер
- 10 гр свеж квасец
- 300 мл млака вода
Состојки за сируп:
- 500 мл вода
- 700 гр шеќер
- сок од 1 лимон
Начин на подготовка:
- Направете сируп од вода, шеќер и сок од лимон. Кога ќе зоврие тргнете од оган и оставете да се излади.
- Брашното, јајцето и омекнатиот квасец (оставете ги малку во топла вода) ставете ги во сад, додајте млака вода и замесете тесто. Оставете го да надојде 20-30 минути.
- Во тава загрејте длабоко масло колку да ги прекрие топчињата од тесто.
- Со рака земете малку тесто и затворете ја дланката, така што помеѓу палецот и показалецот ќе излезе малку смеса. Со лажица земајте ги тие топчиња и ставајте ги во масло, пржете ги додека не поруменат.
- Извадете ги со лажица и веднаш ставајте ги во изладен сируп на кратко, за да не омекнат премногу. Редете ги во сад за сервирање.
- Можете да ги прелиете со чоколадо, мед, цимет, мелени лешници или ореви.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта