Направете нов вкус на пире од компир чиј вкус долго ќе ви остане во уста.
Еве ги состојките и начинот на подготовката:
Состојки:
- 2 кг компири
- 250 мл кисела павлака
- 200 гр сирење
- 1 лажичка сол
- малку бибер
- 1 чешне лук
- 1 лажица растопен путер
- малку црвен пипер
Начин на подготовка:
- Се вари излупениот компир во солена вода околу 20 минути, па се цеди. Се меша киселата павлака со сирењето кое претходно ќе го издробиме, солта, биберот, како и иситнетиот лук.
- Оваа смеса се додава во садот со компирот и се прави пире.
- Се става во сад за печење кој се покрива со фолија, па се става кратко во ладилник за убаво да се олади.
- Се загрева рерната на 180 степени, се става путер преку компирот, па малку црвен пипер одозгора за декорација.
- Се пече околу 30 минути.
Може одозгора да го послужите со селско месо како на фотографијата.
На здравје!
Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk: