Совршен оброк, со висока нутритивна вредност кој може да се комбинира со разни јадења и сосови.
Состојки:
- 1 лажица маслиново масло
- 1 праз
- 4 парчиња сушен домат
- 100 гр овесни снегулки
- 250 мл млеко
- 3 јајца
- 50 гр пченично брашно
- 2 лажички прашок за печиво
- прстофат сол
- 5 лажици сончогледово масло
Начин на подготовка:
- Ставете снегулки во сад па додајте млеко. Нека се натопуваат околу 30 минути.
- Измешајте јајца, брашно, прашок за печиво, сол и лажица сончогледово масло.
- Загрејте маслиново масло во тава па додајте праз. Пржете пет минути, измешајте домати и пржете уште минута.
- Додајте ги во смесата со брашно па сè измешајте во снегулките.
- Загрејте тава, додајте 4 лажици сончогледово масло и испечете помали, дебели плескавици од претходно направената смеса. Печете додека не добијат убава боја.
Добар апетит!
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна