Постојат повеќе трикови при подготовка на тесто со кои тоа може брзо да нарасне, но и да има супер вкус по печењето.
Ако сакате да ви биде тестото како од пекара или некоја пицерија, најважно е на почетокот да ги извадите јајцата и маргаринот од фрижидер, односно да отстојат на собна температура.
Не претерувајте со количината на прашок за пециво или квасец, бидејќи тестото може премногу да нарасне и да „пукне“ ако претерате со нив.
Секогаш ставајте го тестото во веќе загреана рерна, бидејќи сите теста со прашок за пециво и квасец го „бараат тоа”.
Чекајте 10 до 15 минути откако рерната ќе достигне посакувана температура, па тогаш ставете го тестото да се пече.
Кога се спојуваат влажните и сувите состојки во ванглата за месење, доаѓа до хемиска реакција, па затоа тестото веднаш почнува да расне.
Исто така, има еден многу важен кулинарски трик кој малкумина го знаат:
Може во тестото да додадете и 1 лажиче јаболков оцет. Не е штетно, нема да го смени вкусот, а тестото ќе нарасне побрзо и ќе има добар шмек.
Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk:
Не се чека тестото да нарасне – Брзи погачи