Вкусен и сочен оброк со месо и сос за целото семејство. Навистина деликатесна комбинација која сите ќе ја бараат.
Еве како да го приготвите овој ручек:
Состојки:
- 6 шницли
- 6 парчиња гауда
- 1 главица кромид
- 1 лажица вегета
- 1 лажица кечап
- 2 дл вода
- 1/2 лажичка мелен бибер
- 3-4 лажици масло
Начин на подготовка:
- Шницлите се удираат со дрвен чекан (или побарајте во месара да ви ги спремат како шницли), па се редат во тава со масло.
- Секоја шницла одозгора се прекрива со парче гауда
- Ситни се сечка кромидот во сад, му се додава вегета, кечап и вода, биберот и сè заедно убаво се соединува.
- Оваа смеса рамномерно се распоредува врз шницлите во тавата.
- Во меѓувреме се загрева рерната на 200 степени, па се става тавата да се пече околу 30 минути. Пред крајот на печењето ќе ја намалите температурата на 180 степени.
- Внимавајте шницлите да не се исушат. Ако водата целосно испари во текот на печењето, додадете уште една шолја во тавата.
- Кога ќе бидат готови, шницлите се ставаат во чинија, а врз нив со лажица се става од сосот од тавата.
- Може дополнително да декорирате по желба.
На здравје!
Повеќе рецепти на Gotvi.mk: