Многумина од нас мислиме дека самата смеса за подготовка на палачинки е најлесниот дел за подготовка, но не е така.
Смесата често знае да биде тешка за да ја спремите,да стане премногу густа или ретка, или со грутки.
Ова е рецепт со точните мерки за палачинки, и редоследот по кој се ставаат.
Состојки:
- 3 јајца
- 250 гр брашно
- 350 мл млеко
- 1 дл кисела вода
- малку сол
- 2 лажички масло
Начин на подготовка:
- Пенасто се матат јајцата, се додава става масло, па млекото и се мешаат.
- Додека матите со миксер ставајте го постепено брашното, па солта. На самиот крај се става киселата вода која ќе ги направи палачинките меки.
- Потоа, стандардно се става од смесата во тавче за палачинки со малку масло и се прават палачинките.
Пријатно јадење!
Прочитај повеќе Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди