Киселата зелка е совршена зимска намирница. Постојат многу комбинации и начини на кои може да се подготви, а ние ви донесуваме еден предлог за пита со оваа намирница…
Состојки:
- 1/2 кг тенки кори
- 1/2 праз
- масло
- 250 гр мелено месо
- 1 помала главица кисела зелка
- мелен бибер
- малку црвена пипер
Начин на подготовка:
- На масло пропржете на кругови сечкан праз, па додајте мелено месо и сè заедно добро издинстајте, па на крај додајте на резанки сечкана кисела зелка и пржете околу 20 минути.
- Кората раширете ја на маса, малку пропрскајте ја со масло, па преку неа ставете зелка, па повторно кора и зелка и трета кора. Свиткајте малку од страна и свиткајте во ролат.
- Така правете додека не го потрошите материјалот. Секоја ролна премачкајте ја со масло и ставете во рерна да се пече на 200 степени околу 30 минути. Пресечете и послужете.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи