Ова тесто е погодно за сите видови печива…
Состојки:
- 250 мл млеко
- 1 лажичка шеќер
- 1 коцка свеж квасец
- 500 гр глатко брашно
- 500 гр остро брашно
- 1 прашок за печиво
- 2 јајца
- 2 х 200 мл јогурт
- 3 лажици шеќер
- 3 лажици масло
- 1 лажичка сол
Начин на подготовка:
- Во сад загрејте 250 мл млеко, лажичка шеќер и додајте издробена коцка квасец. Измешајте и оставете на топло место квасецот да надојде.
- Во друг сад измешајте ги двете брашна и по ред додавајте прашок за печиво, шеќер, масло и сол.
- Додајте ги јогуртите и лесно разматени јајца. Додајте квасец и мешајте со лажица додека смесата не се поврзе. Месете со раце додека не добиете цврсто тесто (по потреба ако се лепи додајте уште малку брашно).
- Измешаното тесто ставете го во најлонска кеса, истиснете го воздухот и врзете ја кесата. Оставете во фрижидер да отстои 4 часа.
- Тестото се сече по потреба, а остатокот можете да го чувате во фрижидер 7 дена. Ова тесто, исто така, е добро и за пица.
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот