Направете тепсија полна со супер вкус за која сите ќе бараат рецепт, а вашите домашни ќе бараат често да ја правите.
Зачувајте го овој рецепт за да можете лесно и брзо да им го испратите на сите кои ќе ви го побараат 🙂
Состојки:
- 1,5 свеж квасец
- 1 лажичка шеќер
- 300 мл топла вода
- 2 јајца
- 2 лажички сол
- 700 гр брашно
- 80 гр маргарин
- 80 гр маст/путер
- 1 јајце и сусам за премачкување
- 300 гр овчо сирење
Начин на подготовка:
- Квасецот се меша со шеќерот и една до две лажици брашно. Се додаваат и двете јајца, солта, брашното и се замесува тесто.
- Нека нарасне, па по дваесетина минути поделете го на шест дела/топки.
- Тепсијата намачкајте со масло, па секоја топка развлечете ја со големина како тепсијата.
- Маргаринот и маста растопете ги, па секоја кора премачкувајте ја и ставајте сирење.
- Редете кора, растопена смеса од маст и маргарин, па иситнето сирење и повторувајте додека да се потрошат состојките.
- Доколку не сакате да употребите маст, користете путер.
- Последната кора испрскајте ја со масло и премачкајте ја со разматеното јајце, а најодозгора наросете сусам.
- Нека постои десетина минути, па оставете ја да се пече во загреана рерна на 200 степени помеѓу 30 и 40 минути.
Добар апетит!
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
Ова е тајната на совршена домашна пита: Тајната не е во корите, туку…