Направете брз ручек за кратко време. Ако не го сметаме печењето, ви требаат само 15 минути.
Набавете тиквички и почнете со подготовка:
Состојки:
- 1 тиквичка
- 500 мл кисело млеко или јогурт
- 3 лажици брашно
- 3 лажици пченично брашно
- 1 прашок за пециво
- 2 јајца
- 2 лажици масло
- сол
Подготовка:
- Излупете и исечете ја тиквичката на ситни делови, но не ја рендајте бидејќи така ќе пушти многу вода.
- Прекријте ја со крпа и оставете ја на страна во сад.
- Во друг сад изматете јајца со кисело млеко или јогурт и масло, па додајте ги двата вида на брашно и прашокот за пециво. Мешајте додека сè не се соедини, па додадете ги во садот и тиквичките. Ставете и сол по вкус.
- Ставете ја смесата во тепсија подмачкана со масло, па печете во загреана рерна на 200 степени околу 30 минути.
- Ако сакате да зарумени одозгора и да биде крцкава, зголемете ја пред крај температурата на 250 степени.
Прочитај повеќе на Gotvi.mk: