Вкусни слатки полжавчиња со ореви и мармалад, прелиени со млеко…
Состојки:
- 300-400 гр брашно
- 1 коцка квасец
- 2 јајца
- 1 жолчка
- 200 мл јогурт
- 100 мл млеко
- сол
- 1 лажица шеќер
- уште шеќер за млекото
- 700 мл млеко
- 1 ванилин шеќер
- малку џем од кајсии
- 100 гр мелени ореви
- 1 лажица маргарин
Начин на подготовки:
- Квасецот растворете го во малку млако млеко со шеќер, додајте јајца малку разматете, додајте го остатокот од млекото и јогуртот, брашното, солта и замесете не многу тврдо тесто. Оставете да одмори половина час па развлечете, тенко намачкајте со маргарин, џем и посипете со мелени ореви.
- Свиткајте во ролат и сечете со нож на делови со дебелина од 2 см. Тепсија намастете со масло па редете ги ролатите. Оставете ги малку да одморат покриени, премачкајте со жолчка и печете во рерна на 200 степени околу 30 минути.
- Млекото згответе го со шеќер по желба и со ванилин шеќер па прелијте ги врелите ружи со врело млеко.
- Оставете да впијат и да се изладат. Послужете и уживајте!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта