Пивски леб: Највкусен на свет, останува свеж и по неколку дена!

Пивски леб: Највкусен на свет, останува свеж и по неколку дена!

Наједноставниот рецепт за леб од пиво кој успева секогаш, а потребни ви се само неколку минути да го замесите.

Состојки:

  • 125 гр путер
  • 3 шолји брашно
  • 3 лажички прашок за печиво
  • 1,5 лажичка сол
  • 275 мл пиво

Начин на подготовка:

  1. Ставете ги сите состојки во една чинија и замесете тесто со лажица, колку да ги соедините состојките.
  2. Намастете калап за леб и ставете го тестото. Прелијте го тестото со растопен путер и ставете во рерна на еден час на температура од 180 степени.
  3. Совет: Не го рамнете тестото кога го ставате во калап, лебот треба да има нерамномерна кора, која со печењето ќе стане крцкава.

Добар апетит!

Повеќе рецепти на Готви.мк:

ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид

Ремек дело во кујната: Леб од банана

Тазе домашен леб

ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси

Домашниот леб на мајче Вера

Полнет запечен леб

ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече

За секоја прослава – Тигар торта

ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот

Вистинска уметност: Рецепт за солена торта

Црно бела торта