Ако сакате да направите промена во кујната од чоколадните десерти, торти или бомбици, време е за нешто посебно вкусно.
Направете десерт со крушки и боровинки. Еве го рецептот:
Состојки:
- 2 јајца
- 125 гр маргарин
- 5 лажици шеќер во прав
- 1 шолја брашно
- 1 лажичка прашок за пециво
- 1 лимон
- 1 кесичка ванила
- 125 гр боровинки
- 1 крушка
- 3 лажици шеќер
- шеќер во прав за посипување одозгора
Начин на подготовка:
- Маргаринот треба да биде мек, отстоен на собна температура. Се мати со миксер заедно со шеќерот и шеќерот во прав, па се додаваат и јајцата едно по друго.
- Брашното се просејува, се става и прашок за пециво и се додава во смесата. Се ренда кора од пола лимон и се додава заедно со ванилата. Убаво соединете сè.
- Рерната се загрева на 180 степени, а смесата се става во калап за торта, претходно премачкан со маргарин и брашно.
- Боровинките се мијат и сушат, па се ставаат во смесата и благо се притискаат.
- Се распоредуваат најодозгора по целата површина на питата и тенки парчиња крушка.
- Печете околу 30 минути додека чепкалката не биде сува кога ќе прободете.
- По вкус, се наросува одозгора со шеќер во прав.
Уживајте во овој вкусен десерт 🙂
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Мешате, растопувате и имате десерт: Кокос триаголници
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди