Вкусен ручек со месо на менито – Сочни кременадли во маринада.
Еве ги состојките и како да го приготвите:
Состојки:
- 5 свински кременадли
- сол
- бибер
Состојки за маринада:
- 1 лажица доматно пире
- 1 лажичка сенф
- 2 лажици масло
- 2 лажици оцет балсамико
- 1/2 дл јаболков оцет
- 1 лажичка кафеав шеќер
- 1 дл вода
Начин на подготовка:
- Кременадлите се одвојуваат од коските, се подготвуваат со чекан за месо и се става сол и бибер на нив.
- Се спрема маринадата со сите состојки кои се ставаат во сад и се мешаат.
- Премачкајте ги кременадлите од двете страни со маринадата.
- Се редат во огноотпорен сад, а над нив се сипува преостанатата маринада.
- Се оставаат 30 минути да отстојат, па се печат во загреана рерна на 200 степени околу 15 минути.
- Се вртат од другата страна и се печат уште 15 минути.
- Се послужуваат со компир, ориз, мешано вариво или прилог по ваш вкус.
На здравје!
Повеќе рецепти на Gotvi.mk: