Еве како на едноставен и брз начин да го подготвите омилениот пекарски производ и дома.
Состојки:
- 1/2 кг тенки кори
- 250 гр мелено месо
- 1 главица кромид
- бибер
- сол
- масло
- 200 мл млака вода
- 1/2 прашок за печиво
Начин на подготовка:
- На масло пропржете главица кромид, додајте месо, сол и бибер. Округла тепсија обложете со хартија за печење или само намастете ја со масло, па на дното ставете една кора и намастете. Сите следни кори премачкајте ги со масло, згужвајте и наредете ги во плехот.
- Во вода ставете прашок за печиво па со раце малку потфатете ги корите, а потоа посипете пржено месо и по истиот редослед наредете ги корите. Со последната кора прекријте го бурекот, пропрскајте го со вода и премачкајте го со масло. Печете на 200 степени 35 минути. На половина од печењето прекријте со фолија.
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот