Плескавици „на око“ – Вкусен бургер рецепт кој се прави во тава

Плескавици „на око“ – Вкусен бургер рецепт кој се прави во тава

Направете нешто ново, посебно и вкусно. Бургери од тава какви што не сте пробале.

Еве го рецептот:

Состојки:

  • 600 гр мелено месо
  • 1 главица кромид
  • 1 јајце
  • бибер
  • масло
  • сол

Додатоци:

  • јајца
  • кашкавал
  • масло

Начин на подготовка:

  1. Кромидот ситно се сече, се меша со мелено месо, солта, биберот, малку масло и јајцето. Се меша и спојува смесата, па се остава во фрижидер да отстои.
  2. Со рака се формираат плескавици, кои се пржат во добро загреано масло.
  3. Се пржат од едната страна, се вртат, па додека не е целосно испржена другата страна се става јајце на средина. Потоа се остава да се испржи јајцето „на око“ и се вади плескавицата
  4. Во секој бургер оди едно јајце.
  5. Ги ставате плескавиците така што одозгора е страната со прженото јајце врз кое се става кашкавалот да се растопи.

На здравје!

Повеќе рецепти на Gotvi.mk:

Плескавици со еден додаток

Плескавици од пилешко и шампињони

Поховани батаци

Батаци во сос

Гурмански батаци

Вкусни месни залаци

Пита со мелено месо и праз

Слатка зелка со мелено месо