Направете ориз деликатес со зачини, навистина посебен ручек:
Состојки:
- 200 гр моркови
- 100 гр кромид
- 1 лажица вегета
- 1 лажичка куркума
- бибер
- 1 чешне лук
- 300 гр печурки шампињони
- 4 шолји ориз
- 4-5 лажици маслиново масло
- 1 лажичка сол
- 100 гр кашкавал
- малку магдонос
Подготовка.
- Се сече ситно кромидот заедно со морковот, па се пржат во тенџере со маслиново масло.
- Се додаваат лукот и зачините и се динста.
- Ставете ги и ситно сечканите печурки, па оризот и вода колку да се покријат состојките.
- Нека се вари 10 минути, па исклучете ја ринглата. Оставете го тенџерето поклопено со капак да отстои на исклучената рингла.
- Откако е сè готово, а оризот ќе ја впие водата, додајте одозгора ситно сечкан кашкавал и магдонос. Се сервира топло.
На здравје!
Повеќе рецепти на Gotvi.mk: