За срцето, стомакот и мозокот – Шумско овошје полно витамини

За срцето, стомакот и мозокот – Шумско овошје полно витамини

Капините се плодови кои имаат многу витамини во себе. Полни се со витамини А, Б1, Б2, Б3, Б6, како и витамин Ц.

Содржат фолна киселина, како и витамини Е и К. Богати се и со аминокиселини и фосфор, калиум, цинк, железо и магнезиум.

Помагаат за правилна работа на срцето и општото кардиоваскуларно здравје, превенираат рак, а помагаат  иза правилна работа на цревата.

Го подобруваат и помнењето, а со фолната киселина се добри да се консумираат и за време на бременоста.

Прочитај повеќе на Gotvi.mk:

Мелем за болното грло

Додајте една состојка во маслиновото масло и нема да се разболите

Зошто е добро да пиете вода со мед

Измешајте кафе и маслиново масло за усните

За маслото да не прска при пржење – има лесен трик, нема да се горите повеќе

Чај против слабокрвност

Домашни чајни кекси

Чај од шумска јагода