Ужијевик е еден од најстарите и најпознати рецепти во српската кујна. Се подготвува во јужна Србија.
Во оригиналниот рецепт се користат кромид и масно сирење, а подоцна во употреба влегуваат и варијанти со компир, пиперки, јајца и зачини.
Состојки:
- 1,5 кг печени пиперки, исчистени од семки
- 200 мл павлака Пекабела
- 2 јајца
- сол
- малку изрендан кашкавал
Начин на подготовка:
- Во огноотпорен сад наредете неколку слоеви пиперки. Секој слој добро посолете го. Прелијте со разматена павлака и јајца и посипете со кашкавал или пармезан.
- Ставете во загреана рерна, испечете и послужете топло.
Добар апетит!
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна