Никогаш не фрлајте храна! Наместо да го фрлате стариот леб, направете деликатес од него. Со неколку парчиња ќе направите вкусна гибаница.
Еве го рецептот и начинот на подготовка:
Состојки:
- 16 парчиња леб
- 2 јајца
- 1 лажиче сол
- 500 гр сирење
- 2 дл јогурт
- 120 гр путер
- 2 лажици маслиново масло
- 2 лажички ким
Начин на подготовка:
- Во чинија се матат јајцата со сол, се дроби сирењето и се додава истопениот путер, па сè се меша да се соедини.
- Се додава и јогуртот и повторно се меша. НА овој начин го правите филот.
- Премачкајте огноотпорен сад со масло и ставете половина од лебот, па врз него половина фил.
- Потоа, се става и другата половина од лебот, па фил, а најгоре ким.
- Се остава да впие околу половина час до еден час. Печето во загреана рерна на 180 степени, додека да порумени.
Совет: Во филот можете да додадете и тиквичка, морков, како и потпржена Пекабеско сланина.
На здравје!
Повеќе поврзани рецепти на Gotvi.mk:
Оригинален рецепт за гибаница со сирење и кајмак
Вистински хит, ова не сте го јаделе: „Гибаница-прженица”
БАБА ЗНАЕ НАЈДОБРО: Гибаница без кори – СОВРШЕНО