Мир божји, Христос се роди! Денеска е голем и убав празник на Христовото раѓање. По Бадник и празникот во кој не разбудија коледари, а кој беше крунисан со свечената посна трпеза, време е за крај на постот и вкусни деликатеси.
Направете божиќна торта за вашите најблиски или за гостите за празниците. Еве го рецептот:
Состојки:
- 250 гр растопен маргарин
- 250 гр шеќер во прав
- 1 јајце
- 300 гр брашно (тип400)
- 1 прашок за пециво
- 375 гр кандирано овошје
- 150 гр суво грозје натопено во рум
Начин на подготовка:
- Ставете ги во сад маргаринот со шеќерот и јајцето. Додадете ги потоа брашното и прашокот за пециво и сè убаво мешајте додека да се изедначи.
- Додајте го и сечканото овошје, а потоа смесата ставете ја во тепсија, па печете околу 40 минути во загреана рерна на 160 степени.
- Може да ја украсите тортата со тенки парчиња кандирано или обично овошје, како и со прелив од растопено чоколадо.
- СОВЕТ: За да направите кандирано овошје во домашни услови ви требаат шеќер и вода. Се става овошјето во шербетот, па се цеди и суши. Најдобро е тоа да го направите ден однапред за да биде спремно, освен доколку за овој концерт не искористите купено кандирано овошје.
Прочитај повеќе Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути