Направете ладно предјадење за сите сетила. Посен ролат со ајвар кој може да го послужите и на празничната трпеза.
Состојки:
- 200 мл кисела вода
- 8 лажици брашно
- 2 лажички прашок за пециво
- 4 лажици ајвар
- 1/2 лажичка сол
Состојки за фил:
- посен мајонез
- растителен кашкавал
- 2-3 кисели краставички
Начин на подготовка:
- Се соединуваат во сад состојките за кора, односно киселата вода со брашно, прашокот за пециво, ајвар и сол.
- Се става на плех со хартија и се пече на 200 степени.
- Се вади од рерна и се става на влажна крпа.
- Се премачкува со посен мајонез, се рендаат растителен кашкавал и киселите краставички.
- Готовиот ролат се витка, а се декорира по желба.
На здравје!
Прочитај повеќе на Gotvi.mk: