Направете вкусна турска баклава од која сите ќе побараат парче повеќе.
Состојки:
- 500 гр кори
- 250 гр мак или ореви
- 5 јајца
- 2 дл павлака
- 1 шолја шеќер
- 1 шолја масло
- 1 прашок за пециво
За шербет:
- 700 гр шеќер
- 500 мл вода
- сок од лимон
Начин на подготовка:
- Се матат белките, потоа им се додаваат жолчките, шеќер, павлака, масло и прашок за пециво.
- Оревите или макот, во зависност од тоа што сте избрале, се додаваат во смесата на крај, па соединете.
- Се става една кора во подмачкан плех и со малку масло на неа, а потоа се ставаат две кори и се филува. Повторете ја постапката, а најодозгора ставете само кора.
- Се сечат корите на коцки и се печат додека да поруменат.
- Направете го шербетот и ставете го одозгора, па повторно запечете.
- За да го направите шербетот потребно е шеќерот да го ставите на оган заедно со водата и малку лимонов сок.
- Нека зоврие убаво додека да се згусне.
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути