Начинот на подготовка на ова јадење потсетува на мусака, а вкусот на медитерански специјалитети.
Состојки:
- 1 кг компири
- домати
- 2 гранчиња рузмарин
- 1 чешне лук
- 125 гр моцарела
- 4 јајца
- 100 мл млеко
- 150 гр сечкана шунка Пекабеско
- сол
- бибер
- 2 лажици рендан пармезан
Начин на подготовка:
- Компирите измијте ги и заедно со лушпа згответе ги во вода 20 минути.
- Доматите измијте ги, исчистете ги и исечкајте ги. Рузмаринот измијте го, протресете го и извадете ги игличките. Исчистете го лукот. Моцарелата исцедете ја и исечете ја на парчиња.
- Јајцата разматете ги со млеко, додајте рузмарин и половина од шунката. Додајте испасиран лук. Посолете и побиберете.
- Загрејте ја рерната на 200 степени. Исцедете ги компирите, потоа излупете ги и исечете ги на кругови со иста дебелина. Во намастен длабок плех редете наизменично компири, домати и моцарела.
- Прелијте со млеко и јајца. Посипете со останатата шунка и пармезан. Ставете во рерна да се запече.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи