Клиниката за токсикологија полна секоја Нова Година – Внимавајте за празниците

Клиниката за токсикологија полна секоја Нова Година – Внимавајте за празниците

За време на Нова Година и претстојните празници знаеме да претераме со сарми, салати, месо, десерти други калорични јадење, но и пиење. Со оглед на тоа дека секоја година Клиниката за токсикологија се полни со граѓани кои претерале со јадење или пиење, па затоа е потребно е многу да внимаваме за празниците.

Купувајте само од проверени места, јадете и пијте умерено, и особено внимавајте на лицата кои имаат понизок праг на толеранција кон алкохолот. Потсетуваме дека консумацијата на алкохол и цигари на лица под 18 години е забранета!

За да нема можни труење, на претерувајте со храната, па ако сте направиле вишок, не ја јадете долго, туку онолку колку што таа може да биде здрава и свежа:

Сармата се чува во фрижидер и тоа најмногу 3 до 4 дена. Ако се замрзне може да се чува и до 4 месеци.

Месото, особено ако на трпезата имате свинско печење, треба да се изеде најмногу за три дена.

Рибата е неизбежен дел од трпезата за Бадник. Побрзо може да се расипе, па изедете ја најмногу за два дена.

Салатите исто така траат 2-3 дена, не повеќе.

Особено треба да бидете внимателни со овошјето и зеленчукот и добро да ги миете.

Никогаш не фрлајте храна!

Прочитај оовеќе рецепти на Gotvi.mk:

Зема кисела зелка и завитка пилешко месо

Оригинален старски рецепт за сарма

Нов вкус на сармата: Хроно сарма

Риба во сос од сенф

ВИДЕО РЕЦЕПТИ за посни пити, посни салати и риба

Малку време за деликатес: Риба полнета со компир

Поздрава е од што се мислеше – зошто да јадете риба често?

Вкусен риба деликатес од рерна

Како се кисели зелката

singlepost_text