Запечено мелено месо во павлака

Запечено мелено месо во павлака

Идеално решение кога не сакате да поминете многу време во кујна!

Состојки:

  • 500 гр мелено месо
  • 2 праза
  • 1 јајце
  • 50 гр презла
  • 2-3 лажици маслиново масло
  • сол
  • бибер
  • мешавина од зачини
  • 2 јајца за прелив
  • 140 мл павлака за готвење за прелив

Начин на подготовка:

  1. На малку маслиново масло пропржете го меленото месо. Додајте исечкан праз, па зачинете по вкус. Динстајте на слаб оган десетина минути.
  2. Тргнете од оган, додајте презла и разматено јајце. Сè добро соединете, па ставете во огноотпорен сад кој сте го премачкале со малку путер или маргарин и сте го посипале со брашно.
  3. Печете на 200 степени 15-20 минути.
  4. Разматете јајца и павлака за готвење, посолете по вкус, па ставете преку месото и уште кратко запечете.
  5. Печеното јадење изладете го, па исечете го на парчиња и послужете со сезонска салата.

Добар апетит!

Повеќе на Готви.мк:

ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин

Ќофтиња во доматен сос

ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна

Домашни ќофтиња

Ќофтиња од тиквица

ВИДЕО: Како да приготвите палачинки од компири

Најдобар рецепт за домашно ќофте

singlepost_text