Вкусни велшки колачиња

Вкусни велшки колачиња

Совршен десерт со чај и кафе!

Состојки:

  • 225 гр просеано брашно
  • 110 гр путер
  • 1 јајце
  • малку суво грозје
  • млеко
  • 85 гр шеќер во прав
  • путер за намастување

Начин на подготовка:

  1. Ставете путер во просеано брашно да направите грутки. Додајте шеќер, суво овошје, а потоа јајце. Мешајте додека не добиете глатка смеса, потоа формирајте топчиња од тесто, користејќи само капка млеко по потреба. 
  2. Растегнете го тестото на околу 5мм дебелина, а потоа вадете кругови со калап со пречник 7,5-10 см. 
  3. Загрејте тава која претходно сте ја намастиле со путер. Вишокот маснотија отстранете го со хартиена салфета. 
  4. Ставете ги колачињата во тава и печете ги 2-3 минути од секоја страна. Секоја страна треба да биде карамел браун пред да ги свртите. 
  5. Кога ќе бидат готови посипете ги со шеќер во прав додека се уште се врели.

Уживајте!

Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:

Баклава

Баклава со вишни

Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет

Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди

„Катица“ торта

Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути

ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече

За секоја прослава – Тигар торта

 

singlepost_text