Заштедете на време и подгответе го ова вкусно јадење!
Состојки:
- 1 кг компири
- 1 помал кромид
- 150 гр сланина Пекабеско исечкана на коцки
- 80 гр тврдо сирење
- 300 мл павлака за готвење
- 1 јајце
- сол
- бибер
- сечкан магдонос
Начин на подготовка:
- Компирите излупете ги и исечете ги на дебели кругови и ставете во зовриена посолена вода да се готват околу 10 минути.
- Измешајте павлака за готвење, јајце и изрендајте сирење. Посолете и побиберете.
- Сланината исечкајте ја на коцки и две лажици оставете на страна за посипување пред печење.
- На малку путер издинстајте го кромидот, додајте го остатокот од коцките сланина и пржете неколку минути. Вклучете ја рерната на 200 степени.
- Варениот компир процедете го, а плехот намачкајте го со малку путер.
- Прелијте ги компирите со мешавина од јајца, павлака и сирење, додајте сланина и кромди и сè измешајте.
- Преку тоа посипете ја останатата сланина и ситно сечканиот магдонос и запечете околу 40 минути (проверете со нож дали компирот е печен, ако не е, печете уште).
Послужете и уживајте!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи