Ова домашно печиво се спрема многу брзо, а долго останува меко и вкусно!
Состојки:
- 450 гр брашно
- 150 мл млеко
- 2 лажици сув квасец
- 1 лажичка шеќер
- 1,5 лажичка сол
- 20 гр путер
- 200-250 мл вода
Начин на подготовка:
- Во поголем пластичен сад измешајте брашно, сол и путер.
- Млекото загрејте го, да биде млако, и ставете шеќер и сув квасец па почекајте квасецот да нарасне. Кога квасецот ќе надојде, додајте ја содржината во брашното, мешајте и полека додавајте вода додека не добиете смеса која не е ниту мека, а ниту премногу тврда.
- Оставете тестото да нарасне, па добро премесете и протресете на побрашнета површина. Премесете на брашно, па развлечете по должина, свиткајте и ставете во калап за печење (димензии 25х13х8 см). Оставете добро да нарасне, околу еден час, па печете на 200 степени додека не добие фина румена боја.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот