Секогаш е добро да имате неколку рецепти за вегетаријанци, како и за лица кои тешко поднесуваат глутен. Ако го замените путерот со маргарин, овие Божиќни колачиња ќе можете да им ги послужите и на вегани.
Состојки:
- 100 гр оризвово брашно
- 4 лажици путер
- 4 лажици мелени бадеми
- 4 капачиња хељдино брашно
- малку сол
- 3 лажици мед или јаворов сируп
- ванила по вкус
- цимет
- 1/2 лажичка прашок за печиво
- мармалад или џем по желба за фил
Начин на подготовка:
- Омекнатиот путер измешајте го со мед и зачини. Потоа додајте ги сувите состојки, оризовото и хељдиното брашно, сол, прашок за печиво и мелени бадеми.
- Од смесата замесете тесто. Замотајте го во проѕирна фолија и оставете го во фрижидер неколку часа, а најдобро е да преноќи.
- Тестото развлечете го помеѓу две парчиња фолија. Ако се обидете да го развлечете претенко, тестото ќе почне да пука.
- Исечете го тестото со калапи по избор (во облик на ѕвезди, цветови, срциња, елкички или кругчиња). Имајте на ум дека половина од кексите треба да имаат дупче на средината.
- Ставете ги кексите да се печат во претходно загреана рерна на 170-180 степени околу 10-15 минути.
- Спојувајте ги колачињата спојте ги со мармалад или џем по желба.
Уживајте!
Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома
Супер рецепт: Леден кафе колач
Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега