Иако овие зрнца не ви паѓаат прво напамет кога ќе ви се пријаде овошје, аронијата изобилува со здравје и треба почесто да ја имаме во секојдневната исхрана.
Аронијата може да издржи и на многу ниски температури, има многу витамини како Ц, А, Е, Б2, Б6, кои се многу корисни за нашиот организам.
Го има и реткиот витамин П, содржи и калиум, калциум, манган, фосфор, железо, а помага за превенција од многу болести, но и при состојби како главоболка, мигрена, намалување на висок крвен притисок…
Ја поттикнува правилната работа на желудникот, придонесува за намалување на шеќерот во крвта, за правилна работа на штитната жлезда, а има и антиканцерогено дејство.
Помага за еластичност и здравје на кожата, но ја спречува и појавата на брчки.
Се препорачува да ја користат и лицата со дијабетес.
Користете ја свежа, или, пак, како сок, чај или додаток во исхраната. Како и да ја консумирате, нема да погрешите.
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
За диета, здраво срце, висок притисок
Адријана Лима открива: Рецепт за утринско смути и совети за диета
Ким Кардашијан откри како ослабе 15 килограми за 2 месеци
Цеца со нов албум, а ние ви откриваме што јаде за да има таква линија
Кои се омилените јадења и пијалоци на Енрике Иглесијас?
ВИДЕО: Рецепт за органска маска за длабинска нега на оштетена коса