Ова е деликатес: Тава со зеленчук повкусна од месо

Ова е деликатес: Тава со зеленчук повкусна од месо

Прекрасен деликатес за целото семејство, кој е многу здрав и вкусен. Се формира совршена крцкава кора во тавата, а аромата е неодолива.

Вака подгответе карфиол-тава:

Состојки:

  • 1 кг карфиол
  • 2 јајца
  • 200 гр павлака
  • 150 гр кашкавал
  • 2 моркови
  • 1 цвекло
  • сол
  • магдонос

Начин на подготовка:

  1. Карфиолот заедно со морковите и цвеклото се обарува околу 5 минути.
  2. Во павлаката се додаваат двете јајца и сол, па се добро се меша.
  3. Половина од кашкавалот се сече на ленти, па лентите се ставаат во карфилот. Бидете внимателни карфиолот да не пукне додека го ставате го во тава за печење.
  4. Цвеклото се лупи, се засекува, во него се става малку кашкавал, па и тоа се става во тавата.
  5. Карфиолот во тавата се премачкува со павлаката и се ренда останатиот кашкавал.
  6. И морковите и цвеклото се премачкуваат со павлака, па се става кашкавал.
  7. Се пече на 200 степени 30 минути.
  8. Ќе формира совршена крцкава кора, а внатре ќе биде меко како душа, уживајте!

На здравје!

Прочитај повеќе на Gotvi.mk:

Руски гулаш со најкремаст сос

Сочно месо во сос

Црвен сос во шампињони

Сочни шницли во сос од кромид

Тартар сос

Компир пита со праз

Повеќе од компир деликатес

Рецепт за најкремастото пире од компири

singlepost_text