Посна чорба од кисела зелка варена во расол

Посна чорба од кисела зелка варена во расол

Оваа чорба, полна со витамини, ќе ја подготвите многу едноставно!

Состојки:

  • 500 гр кисела зелка
  • 100 гр свежи печурки
  • 2 главици кромид
  • 2 компири
  • 1 морков
  • 1 корен магдонос
  • 3 ловорови листови
  • 1 главица лук
  • 2 лажици сува коприва
  • 6 зрна бибер
  • 3 суви пиперки

Начин на подготовка:

  1. Во 1 л расол гответе кисела зелка и сите состојки ситно исечкани додека не омекнат, а при крајот од готвењето додајте суви пиперки и лук. Посолете по вкус.
  2. Сварената чорба запржете ја со разматено брашно во студена вода, со или без црвена пипер.

Добар апетит!

Повеќе Готви.мк рецепти:

Салата со маслинки и кубети

Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса

Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула

Неодолива крем салата

Малиџано – одличен домашен рецепт

singlepost_text