Оваа необична мусака е многу здрава, а комбинацијата од вкусови во ова јадење целосно ќе ве маѓепса.
Состојки:
- 2 мали главици кромид
- 2 чешниња лук
- 250 гр ориз
- 1 поголем морков
- 1 лажица зачин
- 1/2 лажица бибер
- 500 гр пилешко месо и 2 лажички зачин
- 500 гр блитва и лажичка зачин
- 3 јајца
- 2 дл кисела павлака Пекабела
- 1 дл млеко
Начин на подготовка:
- Белото месо исечкајте го на шницли, зачинете го и пропржете го. Потоа месото извадете го на чинија, а во таа маснотија пропржете го исечканиот кромид и лук, додајте сечкан морков.
- Оризот измијте го, згответе го и процедете го.
- Побиберете го кромидот и зачинете по вкус, а потоа додајте сварен ориз. Пропржениот кромид заедно со оризот ставете го во сад, а од горе наредете испржени шницли.
- Потоа исечкајте блитва и малку пропржете ја и зачинете ја, па ставете ја преку месото, сè прелијте со разматени јајца, млеко и павлака и запечете на 250 степени 15 минути.
- Кога мусаката ќе биде печена извадете ја и малку изладете ја, па сечете ја во коцки и послужете.
Добар апетит!
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо