Витаминот Д му е неопходен на телото – Го има во овие намирници

Витаминот Д му е неопходен на телото – Го има во овие намирници

Витаминот Д е единствениот кој нашето тело е способно само да го произведе, а е многу значаен за нашето здравје. 

Единствен услов за телото да го создава овој витамин е да биде изложено на сонце. На овој начин витаминот Д се синтетизира, додека останатите неопходни количини се внесуваат преку исхраната.

Витаминот Д е многу стабилен и спаѓа во групата на витамини кои се растворливи во масти. Тој исто така помага коските да бидат јаки, го намалува ризикот од остеопороза, штити од артритис и разни зболувања.

Извори на витаминот Д се млекото, лососот, скушата, туната, сардините.

Го има и во животинските масти, како и во сокот од портокал и житарките.

Особено се препорачува за лицата над 70 години.

Прочитај повеќе на Gotvi.mk:

Најевтиниот извор на витамини

Тегла полна витамини: Шарена туршија

Витамини неопходни за есенските денови

Витамини и здравје во шише

Сок полн витамини за имунитет

Овој зеленчук има витамини кои не исчезнуваат со варењето

singlepost_text