Овој руски гулаш ќе ве воодушеви – меко месо во кремаст сос кој се топи во уста…
Состојки:
- 800 гр јунешко филе
- 100 гр остро брашно
- 80 гр свинска маст
- 80 гр кисели краставички
- млад кромид
- 80 гр шампињони
- 80 мл бело вино
- 200 мл павлака за готвење
- 200 мл кисела павлака Пекабела
- 1 лажичка сенф
- сол
- 3 гранчиња свеж магдонос
Начин на подготовка:
- Месото исечкајте го на ленти со должина од 5 и дебелина од 1 см, посолете, извалкајте во брашно, печете во тава од сите страни и оставете ги на страна.
- Во тава додајте сечкан кромид, пропржете го, додајте шампињони исечкани на листови, продолжете со пржење, потоа додајте сенф, измешајте и налијте вода.
- Гответе додека виното не испари, па додајте павлака за готвење и сечкани кисели краставички. Вратете го месото, кратко згответе, тргнете од оган и на крај додајте и кисела павлака. Добро измешајте.
- Посипете со сечкан магдонос и послужете со варен ориз.
Добар апетит!
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо