Со малку труд ќе добиете превкусен ручек!
Состојки:
- 3 главици кромид
- 1 главица кисела зелка
- 500 гр мелено месо
- 100 гр ориз
- 2 лажици маст
- 1 јајце
- 2 дл кисела павлака Пекабела
- 2 дл млеко
- 2 жолчки
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Кромидот ситно исечкајте го и пропржете го на 1 лажица маст па додајте кисела зелка исечкана на парчиња. Добро пропржете. Останатиот кромид пропржете го со мелено месо, зачинете со сол, бибер и сув зачин.
- Оризот измијте го, сварете го и изладете го.
- Прженото месо изладете го, додајте 1 јајце, измешајте. Намастете керамички сад. Во садот наредете ред зелка, месо и ориз. Завршете со зелка.
- За прелив измешајте кисела павлака и млеко со 2 жолчки па прелијте ја муската.
- Печете на 225 степени додека убаво не се запече.
Добар апетит!
Прочитај Gotvi.mk рецепти:
Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко